VALPKÖPSINFORMATION

Tarzan valp

Funderar Du på att köpa en liten frallavalp?

Det är alltid en omställning att köpa valp, det är mycket arbete men naturligtvis vägs det upp av all glädje man får. Dock finns det en hel del att tänka på innan man köper sin valp, en del praktiska saker som innebär en del sökande på nätet och annat arbete. 

Här får Du all den hjälp du behöver i Din jakt på just Din frallavalp och tveka inte att fråga oss om du vill ha tips och råd och kom ihåg: ta tid på Dig när du ska köpa Din valp för ”den som väntar på nått gott…” 

Information till dig som går i valpköpartankar.

Det har under de senaste åren blivit vanligt att valpar som annonseras ut på olika annonssidor på internet har smugglats till Sverige. Hundarna smugglas under hemska förhållanden och de är oftast inte vaccinerade eller avmaskade. De flesta som upptäcks i tullen avlivas då man ej kan garantera att de är fria från smittsamma sjukdomar. Vår ras har drabbats hårt av detta. 

Som hundköpare kan du bidra till att stoppa hundsmugglingen genom att följa dessa råd och på så sätt få stopp på dessa hundars lidande och minska risken att få in smittsamma sjukdomar till Sverige. 

Det är dessutom straffbart att köpa en insmugglad hund. Det bästa sättet att stoppa smugglingen är att inte köpa de smugglade djuren! Om du misstänker smuggling av hundar bör du kontakta tullverket på tel: 0771-520520 och tipsa om tullbrott.

Kika gärna på detta klipp från Tullverket! 

 

Hur du bör gå till väga när du letar valp:

 • Ta kontakt med en SKK-registrerad uppfödare.
  På Fransk Bulldogg klubb Sveriges hemsida fbksverige.se och på Svenska Kennelklubbens hemsida köpahund.se finns listor på uppfödare och kontaktinformation till dessa.På fbksverige.se finns även tips och råd under fliken ”Köpa valp”, där hittar du också
   
 • valphänvisning och kriterierna för att få valphänvisning.

 • Var försiktig med att köpa valp från olika annonssajter
  De flesta seriösa uppfödare annonserar inte på annonssajter utan föredrar att använda sig av rasklubben och Svensk Kennelklubbens valphänvisning. De som annonserar på annonssajter kan ofta vara uppfödare som av olika anledningar inte får valphänvisning genom vår rasklubb. Är du osäker kontakta FBK eller SKK.
   
 • Kontrollera att valpkullen följer FBKs avelsrekommendationer, dessa hittar du på FBKs hemsida. Använd gärna SKK HUNDDATABAS för att kontrollera uppgifterna. På Hunddata hittar du utställningsmeriter, hälsoresultat (patella) & föräldradjurens ålder mm.

 • Vid valpköp finns det endast tre av SKK godkända avtal som SKKregistrerad uppfödare FÅR använda och det får inte finnas några tilläggsavtal. De avtal som finns att välja på är Köpavtal, Fodervärdsavtal samt Köpeavtal med bibehållen avelsrätt.
  Vad de innebär och vilka villkoren är står tydligt och klart på SKKs hemsida http://www.skk.se/uppfodning/avel-och-uppfodning/avtal/ och den enskilda uppfödaren får alltså INTE ändra i dessa avtal.
  Känner du dig på något sätt osäker över ditt hundköp så hör av dig till rasinformatör.

Vill du veta mer om vår ras eller ha råd och information angående valpköp kontakta Franska Bulldogg klubbens rasinformatörer: 

Sofie Törnqvist
0739-155913
sofie411@gmail.com

Madeleine Aronsson
0707-779 775
bullybliss@live.se

Nathalie Wallin
0762-607317
shopdognana@gmail.com

 

Källor: SKK, FBK, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Jordbruksverket och Tullverket
www.skk.se
eller direkt till SKKs avtal http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/Broschyrer/avtal-J17.pdf
www.fbksverige.se
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/
http://www.jordbruksverket.se/Om du behöver råd inför ditt valpköp, kan du kontakta klubbens valphänvisare.

Några tips till blivande valpköpare

 • Titta i första hand på klubbens valphänvisning, men kom ihåg att det endast är en hänvisning, inte en rekommendation.
 • Gör gärna ett besök på kenneln och träffa uppfödaren. Det är viktigt att ha en bra relation med sin uppfödare så att man känner att man kan fråga om det mesta. Att köpa en valp är som en livslång relation mellan uppfödare och valpköpare.
 • Seriösa uppfödare försöker också ta reda på så mycket som möjligt om sina blivande valpköpare. Ju mer uppfödaren frågar, desto bättre är det.
 • Det är bra om du kan träffa både mamma och pappa till de blivande valparna. På www.skk.se kan du hitta stamtavla, meriter, hälsostatus och mycket annat. 
 • Valpen ska inte levereras förrän den är minst åtta veckor gammal med ett giltigt besiktningsintyg utfärdat av veterinär som inte får vara äldre än sju dagar.
 • Valpen ska vara ID-märkt med tatuering eller vara chipmärkt samt registrerad i SKK.
 • Registreringsbevis (valpens stamtavla) utfärdad av SKK ska medfölja valpen vid leverans.
 • Valpen ska av uppfödaren vara avmaskad och vaccinerad före leverans.
 • Uppfödaren och valpköparen ska båda underteckna SKKs köpeavtal, detta för ökad köptrygghet. 
 • Uppfödaren bör också upplysa om allmän skötsel, försäkring, utfodring, kommande avmaskning och vaccination, kloklippning.
 • Var försiktig med att kontakta uppfödare som annonserar om valpar till salu på t ex Text-TV eller Blocket. Oftast handlar det om valpkullar som av någon anledning inte får valphänvisning via sin rasklubb.